poniedziałek, 15 lipca 2013

Ona je: makaron ze szpinakiem i pomidorami



Lekkie danie obiadowe, które można przygotować w pół godziny. W czasie letnich upałów bezcenne, zarówno ze względów na zawartość kalorii jak i czas przygotowania. Wybrałam włoski makaron barwiony naturalnymi barwnikami: zielony szpinakiem, czerwony pomidorami.


 Potrzebujemy:

- makaron
- 200-250 g świeżego szpinaku
- 4 pomidory
- 1 łyżka oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- ser mozzarella
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Gdy makaron się gotuje, na dużej, głębokiej patelni przygotowuję warzywa. Na łyżce oleju smażę czosnek, dodaję umyty i odsączony szpinak (nie trzeba blanszować). Przez to, że używam rondla z pokrywką nie muszę dodawać tłuszczu ani podlewać wodą, bo warzywa duszą się we własnym sosie.


Na szpinaku wykładam pokrojone w plastry pomidory, z których usuwam skórkę. W mojej kuchni używa się dużo ziół, dlatego posypuję obficie ziołami prowansalskimi na przykład. Zestaw ziół można skomponować według własnego uznania.


Wszystko kilka razy mieszam i pozwalam pomidorom usmażyć się na pastę. W międzyczasie przyprawiam solą i pieprzem. Gdy pomidory są już dobrze usmażone, dodaję makaron i mieszam.
Na całej powierzchni wykładam pokrojoną w plastry mozzarellę i podgrzewam do całkowitego roztopienia sera.
Polecam zottarellę, ma znacznie mniej kalorii i mogą ją jeść wegetarianie.
Jeszcze lepiej smakuje posypany świeżą bazylią!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz