sobota, 25 stycznia 2014

Ona je: sałatka z mango


Dzisiaj kolejna bomba witaminowa w inspirowanej kuchnią hinduską sałatce z mango. Jej zaletą jest również to, że czas jej przygotowania to około 10-15 min. Może być samodzielnym daniem, lub dodatkiem.

Składniki: 1 owoc mango, 2 spore pomidory, kilka małych ostrych papryczek, pół papryki żółtej, pół papryki zielonej, nieduży świeży ogórek, mała (lub pół) cebula np czerwona (jest mniej ostra), kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, sok z cytryny i sos tabasco.

Przygotowanie: umyte i obrane składniki pokroić w kostkę. Ja wolę większe kawałki, bo lubię mieć wyraźną mieszaninę smaków, a tu mieszają się pikantne, słodkie i ostre. Przyprawy można wymieszać tworząc sos, ale oddzielne dodanie składników nie wpływa na jakość potrawy.
Dobrze jest dać jej czas i dodatkowo schładzając, więc lepiej przygotować z pół godziny przed podaniem.
Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz