niedziela, 15 maja 2016

Zupa krem z białych szparagów



Bardzo rzadko piszę o jedzeniu, bo co tu dużo mówić, nie jestem ekspertem. Ale coś pysznego, sprawdzonego, zdrowego i niezwykle łatwego do zrobienia muszę zarekomendować. 
Przede wszystkim sezon na szparagi trwa bardzo krótko i nie można marnować czasu. Szparagi są niezwykle smaczne, niskokaloryczne i zawierają całą listę cennych składników. Zainteresowanych odsyłam tutaj: (szparag lekarski/warzywo)

Składniki: 1 por (tylko biała część), odrobina oliwy (2, 3 łyżki) bulion warzywny (najlepiej przygotowany samodzielnie), 0,5 kg szparagów, 2 ziemniaki do zagęszczenia kremu no i przyprawy, szczerze mówiąc, wedle uznania.

Przygotowanie: starannie umyte szparagi należy delikatnie obrać i odciąć lekko zdrewniałe końcówki. Nie wyrzucać tego, tylko ugotować, aby uzyskać esencjonalny wywar. Na oliwie zeszklić por. Jeśli smażymy/dusimy pod przykryciem, pozwala to zminimalizować ilość tłuszczu. Do gotowego pora dodajemy szparagi pokrojone na centymetrowe słupki. W tym czasie kroimy w kostkę ziemniaki i dusimy chwilkę wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy bulion, w tym ten wywar z obranych części, uważnie przecedzony. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Blendujemy i gotowe. 
Podawać można z natką pietruszki, posypane startym serem, z grzankami ...
Bon appetit!!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam zupy kremy! Ten też pewnie jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, ja też!! to chyba najczęściej jadam, robię ze wszystkich warzyw, soczewicy, ciecierzycy i czego się tylko da :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. jeśli tylko lubisz szparagi, to ten krem też powinien ci smakować :)

      Usuń
  3. O! Jak dobrze, że powstał nowy wpis z serii "Ona je" :) Dawno nic o tej tematyce się nie pojawiało. Co do bycia ekspertem - ja uważam, że nie trzeba nim być. Ważne, żeby orientować się na tyle, żeby było smacznie, a Pani potrawy zawsze są smaczne, pięknie pachnące i do tego ładnie wyglądają. Także - ekspert, czy nie ekspert - oby chciała się Pani nadal dzielić tutaj swoimi odkryciami kulinarnymi, bo znaczna ich część jest po prostu niesamowicie dobra ^^ Pozdrawiam, D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak się cieszę, że wciąż tu zaglądasz :) i baaaaaardzo dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń